Omgeving Cochem Ligging Tips en Bezienswaardigheden
Favoriete restaurantjes De Hommel De Moselaner
De Erfenis van Piet Hein Die Schwurhand Dickes Huhn

 

 

De "Moselaner" herkent men niet aan zijn uiterlijk, in ieder geval niet zoals men een Beier aan klederdracht, kleding of taal herkent.

Er bestaat geen typische "Moselaner". Hij kan als Vikinger voor U staan, ook als Zuid-Italiaan, Fransman, als Griek of een rasechte Ier. Of ook als iemand die aan de voorheen genoemde Europeanen sinds vele generaties verwant is. Daarom windt zich een zwartharig ouderpaar niet op, als hun nageschlacht opeens blond in de wieg ligt. Dit is aan de Moezel heel normaal.

Het opsommen van deze verwanten getuigt van een bewogen geschiedenis, die echter niet eerst, met het niet altijd aangenaam bezoek van een zekere Julius Cesar in het jaar 58 BC begint.

De oorspronkelijke voorvaderen van de "Moselaner" zijn de witblonde,blauwogige Kelten, die, dat moet men toegeven, destijds angst en verschrikking hebben verbreid in Europa en Voor-Azien, Rome verwoestten, Griekenland en Turkije binnenvielen en zelfs in Egypte voor onrust zorgden.

Wie zijn ogen gebruikt, die ontmoet ook tegenwoordig nog echte Kelten in de Eifel, aan de Moezel en in de Hunsrück.

Het merendeel van de "Moselaner" is, zoals gezegd, een mengeling uit alle Europese volkeren. Dit is ook een reden, waarom de "Moselaner" iedereen welkom heet die zich hier vestigt.

Anders dan in vele streken wordt hier de immigrant meteen geïntegreerd, niet pas de derde en vierde generatie wordt "Moselaner".

Ja, zonder overdrijving kan men zeggen: "Moselaner" wordt men door geboorte, maar ook door overtuiging. De typische slogan van de "Moselaner":

"We drinken eerst een flesje wijn en dan kunnen wij erover praten."


Auteur: Alfons Krisam (verschenen in "Die Mosel", Merian)